Kennel Friiarin NUTROLINLIFE

Yhteystiedot

Puhelin

+358 400 524 303

Sähköposti

[email protected]

Yhteydenottolomake

Esittely

Olen 3-kymppinen, paljasjalkainen porilainen Hanna, morjesta!
Hanna ja A-pentue

Koirat ovat aina olleet intohimoni ja osana elämääni, mutta ensimmäisen oman koirani ostin armeijasta kotiuduttuani 2010 lokakuussa. Asuin tuolloin tovin aikaa Turussa, ja Schipperke-poika Vili toimi terapiakoiranani vaikean ja yksinäisen ajanjaksoni.

Vilin kanssa opeteltiin koulutuksen ja harrastusten perusteita; luulin ottaneeni helpon pikkukoiran mutta kuten arvata saattaa, ei vapaa käännös alkuperäisestä "Pieni musta pirulainen"-nimestä povannut hyvää... No ei meillä koskaan mitään suurempia ongelmia ilmennyt, oli vain hyväksyttävä että Vili on hyvin itsenäinen oma persoonansa joka motivoituu tekemiseen ainoastaan nakin avulla.

Kaihoisana jäin etsiskelemään miellyttämisenhaluisempaa harrastuskaveria, ja johkaannuttuani pelastuspuolen lajeihin tapasin paikallisen valkoisenpaimenkoirakasvattaja Oilin. Hänen kauttaan tutustuin tähän upeaan, minulle ennestään tuntemattomaan rotuun ja pian Vili saikin laumakaveriksi Jalin, elämäni paimenpojan.

Jalin kanssa on tehty KAIKKEA; on vepeilty, on tokoiltu, on purtu ja on temppuiltu ja juostu, mutta päälajimme on 8viikkoisesta saakka ollut pelastuspuolen metsälajit eli haku & jälki. Kunnioitettavat 8 vuotta siis on karattu metsiä enemmän ja vähemmän tosissaan, ja nyt sen jälkeen hieman rennommin. Ennen lapsia tämä oli vakiintunut elämäntapa, koska en muusta sen paremmin ymmärtänyt kuin työssäkäynnistä ja treenaamisesta.

Vuonna 2011 aloitin vartijan ammattitutkinnon opinnot ja niitä hommia tein kaiken kaikkiaan 7 vuotta, milloin arvokuljettajana milloin piirivartijana ja lopuksi kauppakeskuksen paikallisvartijana. Tuolla petollisessa viimeisessä sijoituskohteessa tapasin myös aviomieheni ja lasteni isän, joka sitten hieman rauhoitti tätä levotonta sielua ja kiinnitti minut Kyläsaareen.

Tällä hetkellä olen "leipätöissä" perheemme logistiikka-alan yrityksessä, ja harrastuksena pyöritän omaa koira-alan koulutusyritystä nimellä Laumahanke.

Kennel Friiarin

Koirat

Likka "Friiarin Astetparempi Flikka" (om. Hanna Sookari, Pori)

LikkaSynt.13.9.2020 Suomessa

Likka on äänekkään ja vilkkaan perhearjen keskellä kasvanut rautahermoinen duracell joka omaa vahvat viettialueet. Tällä hetkellä treenailemme kaikkea mitä mielimme ja mikä kiinnostaa, haluan kokeilla rajoja venyttäen mihin kaikkeen tämä tyttö pystyy. Ja hyvältä näyttää toistaiseksi, Likka istuu meille kuin hanska käteen ♥️ Aika näyttää missä lähdetään kisaamaan ja hakemaan tuloksia.

Likka

Viva "Ina Vom Wolfsfriede" (om. Hanna & Marko Sookari, Pori)

VivaSynt. 27.11.2014 Saksassa


Viva on kookas, käyttölinjainen saksanpaimenkoiranarttu suoraan Saksan maalta, Wolfsfrieden kennelistä (kasvattaja Wagner Wolfgang). Viva lensi luokseni syntymäpäivääni edeltävällä vkolla synkkänä tammikuun päivänä, pienenä 7viikkoisena tummana karvapallona. Opiskelin tuolloin Huittisten ammatti- ja yrittäjäopistolla maataloustalan perustutkintoa, projektikoiralinjalla, ja ei ollut täysin vielä varmaa jääkö tämä pentu juuri minulle. Viikonlopun yli Vivan kanssa kuljettuani ymmärsin, että jos ikinäkään haluan saksanpaimenkoiran on tässä minulla nyt hyppysissäni tervepäinen harvinaisuus.

Viva kulki kaikkialla mukanani; tein tuolloin vielä vartijan hommia paikallisessa kauppakeskuksessa, ja Viva oli lähes joka työvuorossa mukanani valvomossa. Muistan ajoittain ajatelleeni että sen on oltava todella sairas, koska niin rauhallista pentua en ollut eläessäni tavannut. Se nukkui tyynesti kenen tahansa jaloissa tai pöydän alla, ja kulki kauniisti perässäni käydessämme ulkona. Ikinä ei ilmennyt minkäänlaisia alusta- eikä ääniarkuuksia, kuten ei tänäkään päivänä neidin täyttäessä tulevana marraskuuna 5. Se ei vinkunut eikä huutanut oudoissa tilanteissa, vaan suhtautui kaikkeen kylmän viileästi ja harkitsevasti.

Valkoiseen paimenkoiraurokseeni verrattuna Viva on huomattavasti rauhallisempi, hillitympi ja seesteisempi. Se kykenee rauhoittumaan missä tahansa uudessa paikassa huomattavan nopeasti, eikä ota ympäristöstä eikä ihmisistä itselleen juuri minkäänlaista painetta. Olemme reissanneet koko Vivan eliniän PALJON, ja esim. Auton se mieltää varmasti toiseksi kodikseen. Koskaan ei tässä(kään) asiassa ole ilmennyt ongemia.

Muita koiria Viva ei siedä. En tiedä onko se hänen perusluonteessaan joka on aika vakava ja huumorintajuton, vaiko kokemusjälkenä neljästä päälle käyneestä irtokoirasta. Tätäkin on kovasti työstetty, ja esim. Treeneissä ja kokeissa Viva ei suinkaan ole kaikkia syömässä vaan keskittyy tekemiseen täysin tehoin; silloin ollaan töissä. Mutta esim. Koirapuistot ja kaverikoirat olemme saaneet unohtaa, mutta tämä nyt ei minua ole haitannut koska oman lauman kanssa tulemme täydellisesti toimeen eikä tämä häiritse arkeamme.

Viva ja A-pentue

Myös ihmisiä kohtaan Viva on rodunomaisen viileä ja välinpitämätön; käy tervehtimässä ja tsekkaamassa, mutta sen jälkeen jättää omaan arvoonsa. Tutut ihmiset täytyy käydä kiehnäämässä ja suukottamassa, mutta tämäkin on rauhallisen rakkaudellinen & lempeä vastaanotto. Rakastan tätäkin piirrettä ylikaiken; itse en kestä tuon kokoluokan koiria jotka innostuessaan kaatavat vieraat eivätkä kykene rauhoittumaan näiden läsnäollessa lainkaan. Tykkään myös siitä, että Viva on täysin meidän perheen koira, se ei lähtisi onnellisena vieraan mukaan (kun taas valkkarimme Jali, en usko että se montaa kertaa katsoisi taakseen 😀).

Vivan tasapainoisesta ja terveestä hermorakenteesta kielii mielestäni parhaiten tämä meidän nykyinen ruuhkavuosiarki; perheessämme on kaksi alle 3-vuotiasta lasta, joten ymmärtänette että arkemme ei enää taitu juosten pääsääntöisesti lajiharrastuksesta toiseen tai kouluttautumassa seminaareissa jne. (vaikka olemme toki lapsiakin paljon näissä roudanneet!). Pääpaino on tätänykyä työn, lasten ja harrastusten tasapainottamisessa, että jokaiselle löytyy aikaa; niin yhteistä tekemistä kuin laadukasta kahdenkeskeistä aikaakin. Vauva-aikana koiramme eivät oireilleet mitenkään olemisen tylsyyttä, vaan hyväksyivät sen että nyt on prioriteetit muuttuneet ja joku muukin tarvitsee huomiotamme. Tämä on ollut ehkä suurin oivallus laumastamme, ja suurin kiitoksen aihe minulle.

Moottoria töihin kuitenkin löytyy; olen Vivan kanssa tehnyt mm. Pelastuspuolen hakua & jälkeä, mutta päälajimme on toko. Tänä vuonna innostuimme myös suojelusta, koska se näkyi nostavan Vivan itseluottamusta jo muutaman treenikerran jälkeen siinä määrin etten olisi uskonut olevan mahdollista. Tätä siis varmasti jatkamme tulevaisuudessakin!Jali "Fin Noorien Barrywhite" (om. Hanna Sookari, Pori)
Jali on valkoiseksipaimenkoiraksi suurikokoinen, lempeä jättiläinen.

Jalilla ei ole alusta- eikä ääniherkkyyttä, ja Jali on tasapainoinen ja määrätietoinen harrastuskaveri. Sen fysiikka ja hermorakenne on mahdollistanut meille kaikki lajikokeilut, josta olen äärettömän kiitollinen, koska nimenomaan käyttöä kestävää harrastus- ja työkaveria lähdin aikanaan valkkareista itselleni hakemaan. Rodulle melko tyypillisesti hän on ohjaajapehmeä, mutta vuosien harrastaminen on kuitenkin tehnyt hänestä itsenäisen ja varman työskentelijän. Päälajimme ovat toko sekä pelastuspuolen metsälajit. Vaikka kyseessä on paljon aktivoitu ja työstetty herra, näkyy hänen tasapainoinen hermorakenteensa kyllä parhaiten arjessa johon kuuluu tätä nykyä kaksi vilkasta ihmispentua joita Jali fiksuna miehenä rakastaa ja huoltaa siinä määrin kuin minä hänen annan. Paimennusta tai muutakaan vahtimista poika ei lasten seurassa ilmennä, ja tähän olen äärettömän tyytyväinen. Myös lasten lelut jne saavat olla rauhassa, vaikka lapset niillä leikkisivätkin houkuttelevasti aivan lähettyvillä.

Pääkoppa ja hermorakenne kestävät myös ne virikkeettömämmät päivät, eikä poika oireile pidempienkään lepopäivien aikana eikä jälkeen. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että Jali olisi vietitön lössykkä; keväällä 2014 Esa Tapio suoritti viettitestauksen Hyvinkäällä ja ylisti Jalin tasapainoista saaliskäyttäytymistä ja tilanteeseen (ja taustaan) sopivaa puolustuskäyttäytymistä. Ruutia siis tosiaan löytyy, ja se onkin toiminut hyvänä moottorina lajiin kuin lajiin! Jali on kokonainen ja täydellinen paketti juuri meidän perheeseen, sopivan pehmeä rakastettava perhekoira mutta tilanteen vaatiessa kestävä ja mukautuva harrastekaveri❤️

Tätä nykyä Jali viettää aktiivieläkepäiviä laumassamme niskalöydöksen takia; Hermojuuriaukon välilevytyrä C6-7 vasemmalta (3.6.2020 diagnosoitu).

"Finn Noorien Barry White aka Jali ❤️ Ahdistaa ajatus ja ymmärrys siitä, että koskaan ei enää parempaa ja toista tuu, Jali on ainoa laatuaan ❤️ Itsenäinen ruutitynnyri, sisukas multitalentti. Ei taida olla lajia missä se se ei pärjäisi, Esa Tapiokin aikanaan viettitestissä häntä himosi. Jali on ybersuuri jättiläinen (72cm & 45kg), ja sydän on ihan yhtä suuri. Hiljainen johtaja, ei tee numeroa itsestään ja sietää paskaa muilta vähän turhankin kanssa.. Rakastaa kaikkia ihmisiä, hoitaisi meidän lapset jos antaisin... Vieraat koirat kohdataan asiallisesti ja jätetään omaan arvoonsa. Todellinen harvinaisuus rodussaan hermorakenteen ja tasapainoisuuden takia, olispa kaikissa koirissa edes vähän jalia..."

Suunnitelmia

 • 14.2.2019

  Tällä päivämäärällä on kennelnimeni Friiarin sekä toiminimeni Laumahanke hyväksytty & rekisteröity! Onnellisena uusia ovia aukomaan ja tutkimaan!

Pentueet

13.9.2020 näki Friiarin a-pentue päivänvalon Raision Vettorissa.
A-pentue

 • FRIIARIN ASTETFIINIMPI MUIJA (narttu)
 • FRIIARIN ASTETMÖRÖMPI KLOPPI (uros)
 • FRIIARIN ASTETPAREMPI FLIKKA (narttu)
Kennelliitto
Viva ja A-pentue Viva ja A-pentue

Kura ja Viva

Tuloksia

 • 19.9.2019

  Käytiin Vivan kanssa MH-luonnekuvauksessa.

 • 4.5.2019

  Käytiin Vivan kanssa SPL Jalostusarvioinnissa, josta tuloksena upeat arvioinnit ja mahtavat kokemukset! Tuomarit pitivät Vivasta kovasti, todella rodunomainen yksilö.

 • 28.4.2019

  Vivan(LTE 124+++) luonnetesti:

 • 21.3.2019

  Tänään käytiin joukkotarkissa Rauman Evidensialla, jossa Viva (Ina Vom Wolfsfriede ) sai liudan uusia iloisia terveystuloksia:

  - Silmät: Ei muutoksia & poikkeavuuksia
  - Polvet: 0/0
  - Sydän: Ei sivuääniä, normaali


  Ihanaa! Ja kaiken tämän lisäksi oli niin onni ja autuus kulkea tervepäisen, fiksun ja avoimen koiran kanssa jolla ei ollut odotustilassa eikä tutkiattessa pienintäkään ongelmaa. Voin olla todella ylpeä tytöstä
  Viva

 • 12.11.2018

  Jännitystä Kankaanpäässä!

  Koiran omistajan yksi stressaavimmista päivistä; luustokuvauspäivä Kari Ventelän vastaanotolla. Luojan kiitos stressini osoittautui kuitenkin turhaksi, sillä Viva sai priimapaperit!!

  - Kyynerät 0/0
  - Lonkat B/B
  - Välimuotoinen Lanneristinikama LTV0
  - Spondyloosi SP0
  - Nikamien epämuotoisuus VA0


  Miten voikaan olla näin onnellinen! Viva on terve koira kaikin puolin!